top of page
  • Снимка на автораassyademireva

Най-честите проблеми, свързани с кърменето

Актуализирано: 25.02.2023 г.

Предизвикателствата по Млячния пътКогато говорим за кърмене, би било много нечестно да описваме само прекрасните му страни. Със сигурност негативните истории, които една бъдеща майка може да чуе за раждането, надминават тези за кърменето, но то (за съжаление) също може да предложи неприятни усещания. Ето кои са най-често срещаните:Проблеми и решения


1. Разранени зърна (рагади)


Въпреки че най-често се появяват още в първите дни след началото на кърменето, не е изключено да се случат и в по-късните му етапи (например при никненето на зъбките на бебчо). Това са ранички върху зърната с различна форма и дълбочина. При някои е възможно да има изтичане на кръв, като за бебето това не е проблем (стига майката да няма хепатит С). Обикновено рагадите са следствие на неправилно поставяне и засукване на бебето, но може да са свързани и с къса юздичка или високо небце (което е добре да бъде установено от специалист). Болката, която майката изпитва, е силна и продължава няколко секунди след засукването, след което често се успокоява. 

Решение: промяна на позицията за кърмене, с особено внимание към момента на засукване. Задължително да се изчака бебето да отвори широко уста; да се наблюдава дали поема по-голяма част от ареолата; да бъде стабилно подпряно и държано на нивото на гърдата, а не да се свлича по нея, докато трае кърменето.

Внимание: изцеждането с помпа и използването на силиконови протектори невинаги са добро решение при разранени зърна. Добре е да се свържете с консултант по кърмене, за да получите най-точните съвети за конкретния проблем, който имате.


2. Запушвания на каналчета /на пора на зърното (блистер)


Така – първо и основно е много важно да се прави разлика между запушване и препълване. При запушването имаме: място, от което мляко не изтича; усещане за болка в определен участък на гърдата; зачервяване; бучка, която след кърмене намалява или изчезва. Ако става въпрос за запушена пора на зърното (блистер), най-характерна е появата на мехурче, пълно с кърма, което е твърдичко на пипане, а след кърмене майката усеща болка (пареща или като иглички). 

Решение: обикновено честото слагане на бебето на гърда върши много добра работа, когато имаме запушвания. Но, със сигурност, не е добре да предлагате засегнатата гърда непрестанно, защото честото сукане ще предизвика прилив на повече мляко и проблемът може да се задълбочи. Добре е да помислите дали не сте наблегнали на повече животински мазнини в диетата си и да минете на по-лека храна, с повече течности.  Масажирането на мястото по време на самото кърмене, също помага много, както и поставянето на топъл компрес преди кърмене. Изцеждане, ако има такова, е добре да се прави на ръка, защото е максимално щадящо за гърдата. При блистер най-често срещания съвет е накисване на блистерчето в топла, подсолена вода и след това – поставяне на бебето да суче.

Внимание: и в двата случая, при изцеждане може да се види млякото да излиза „като сметана от флакон“ или да има твърди парченца заедно със струйките. Не се притеснявайте. Това не е опасно за бебето, така че не е нужно да изцеждате и да хвърляте кърма. Помислете дали за кратко не сте сложили сутиен с банели или не сте спали на една страна. Притискането на отделни участъци на гърдата може да доведе до запушване.


3. Препълване на гърдите


Характерно е за периода след раждането, но може да се случи по всяко време на кърменето. Най-често след цезарово сечение, когато в организма на майката са наливани венозно оводняващи разтвори, препълването е съпроводено и с оток на гърдите. При него имаме не само един болезнен участък, както е при запушването, а цялостно усещане за твърдост, бучици, опъване на кожата и болка като при мускулна треска. 

Решение: тук вариантите са много, но най-добрият е бебето да бъде поставено на гърда и да суче. Неприятната истина е, че колкото по-препънени са гърдите, толкова по-трудно за бебето е да засуче. Затова е добре да се погрижите да омекотите ареолата, преди да предложите гърдата на човечето. За целта я притиснете симетрично, използвайки показалците, средните и безименните си пръсти, задръжте около 10-ина секунди и променете мястото на притискане.  Топлите компреси биха ви свършили добра работа, но само ако няма оток и, ако ги слагате непосредствено преди кърмене/изцеждане. След това е добре да поставяте студени компреси. 

Внимание: препълването на гърдите не значи, че имате запушване и не води задължително до мастит. При слагане на бебето да суче достатъчно често и при правилно позициониране, гърдите ще се изпразват регулярно, зърната няма да се напукат и няма да имате възпаление (каквото е маститът). В първите дни след раждането препълването може да е съпроводено с вдигане на температура, втрисане и симптоми, наподобяващи грип. Това все още не означава, че ще направите възпаление, но е добре да се свържете с консултант по кърмене и да обсъдите как да действате. Със сигурност мога да кажа – НЕ се опитвайте да изцеждате „до край“, защото:първо – „край“ няма! Гърдата произвежда мляко непрестанно!второ – това изцеждане ще предизвика хиперлактация и проблемът с препълването ще се задълбочи. 

362 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page