top of page
  • Снимка на автораassyademireva

Зърното ми пари и побелява. Това проблем ли е?Директният ми отговор е, че ако искаме да го приемем като проблем, значи би могло да е такъв.


Но всъщност това е вазоспазъм - притискане на кръвоносните съдове, което води до усещане за изтръпване, болка и парещи иглички, които се пръскат от зърното към вътрешността на гърдата.

Най-честите причини за вазоспазми са:


* къса юздичка под езичето на бебето - движението на езика е затруднено и бебето не може да изтегли зърното и ареолата достатъчно навътре в устата си (до мекото небце) и да задържи вакуума. За да се нахрани, то буквално притиска с венците си ареолата, а езикът му мачка зърното към твърдото небце. Това предизвиква рани и вазоспазми.


* Прекалено силна струя на млякото, която кара бебето да търси начин да се справи с непрестанно прииждащата храна, директно към гърлото му. Налага му се да отпусне вакуума, да се отдръпне назад, за да придвижи зърното към твърдото небце и да го притисне с език, за да спре мощните струи.


Най-лесните решения:

* корекция на късата юздичка под езика

* репозициониране на бебето и търсене на опция за по-дълбоко засукване (поза "футболна топка") ако се касае за скъсена юздичка.

Избор на легнала позиция ако се касае за силна струя.

* поставяне на топла, суха кърпа (успокоява оптимално скоростно)

* обсъждане на добавки за подобряване еластичността на кръвоносните съдове.


* Вазоспазми имат не само кърмачките. От тях, в студени дни, често страдат жените с по-голям бюст.


Ася Демирева, IBCLC консултант по кърмене

1985 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page