top of page
  • Снимка на автораassyademireva

Кърменето учи бебето!

Скритите ползи от кърменето! :)

Може да ви се струва странно, но кърменето има и съвсем неподозирани бенефити за развитието на бебето.

Например да го учи на такива полезни качества като търпение и труд.

🐌 Търпение - нужно е да можеш да чакаш млякото. То не потича веднага. Налага се да направиш няколко сукателни движения, за да предизвикаш първия поток. Той е най-силен и най-дълъг, но не продължава до нахранване. Напротив - спира и тогава пак ти се налага да суче леееко на "празен" ход, за да предизвикаш нов поток.

🏆 Бебето, което се храни от гърда, се научава да чака. Научава се на търпение - безценно качество, което ще се развива в хода на порастването.

👌 Приятелски съвет - ако се опитвате да преминете от хранене с шише към кърмене, добре е да предизвикате рефлекс на потичане с кратко включване на помпата. Бебето, което яде от шише, обикновено няма търпението да изчака млякото. Затова за не малка част от майките, които опитват да върнат човече на 3-4 и повече седмици на гърда, тази задача им се струва непосилна. Всъщност, момичета, нужно е вие да се заредите с търпение и да предлагате гърда в моментите, в които човекът не е озверял от глад. А може и да му дадете 20-30 мл с бутилка и след това да предложите гърдата.

🐝 Труд - ако не движиш правилно езика и долната челюст, няма да получиш мляко. Кърмата не се излива, ако не я предизвикаш. А ако ти е в повече, можеш да спреш, да поемеш дъх, да притиснеш зърното с език (това води до болка при мама) и да продължиш след това.

🏆 Бебето изразходва до 30% от поетата по време на хранене енергия, само за да извърши самото хранене. Не случайно, когато са новородени, заспиват бързо след кърмене.

👌 Приятелски съвет - кърменето все пак не е толкова уморително, колкото може да изглежда, но за новородено си е предизвикателство. Не жалете бебето, не предлагайте шише, за да го улесните. Напротив - съблечете го и му дайте пълен достъп до гърдите и време. За около 40-50 минути дори човече, родено 2600 гр, ще се справи успешно. И ще наддава. Просто за малките бебоци е необходимо да имат по-чест достъп до гърдата и да им се помага с компресия, докато сучат!

Успех!

Ако срещате трудности, аз съм насреща. Студеното време не е повод да не извеждаме новороденото, особено за консултация по кърмене! :) ❤️😘

161 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page