top of page
  • Снимка на автораassyademireva

Бебето ми има жълтеница.

Бебето ми има жълтеница. Препоръчаха ми да му давам вода със захар. Необходимо ли е?

Не!


Захарта - най-разпространената и легална дрога в света - защо я предлагаме на бебетата си?!

Ако си направите дребно проучване, ще установите, че има данни за употреба на захар от хората още от 8000 години Пр. Хр. Някои източници посочват, че в ежедневието навлиза около 2000 години Пр. Хр., а има и такива, които свидетелстват за 1000 години Пр. Хр. Когато и да е официалната ѝ инвазия, едно е сигурно - хората са дъвкали захарна тръстика за удоволствие. Първата рафинирана захар датира съществуването си от преди около 2500 години, като се появява в Индия и се разпространява в Китай и Персия. Счита се, че достига Средиземноморието около 13-и век. Защо цялата тази фактология? За да установим, че доста хилядолетия човечеството (и човешките бебета) са оцелявали без рафинирана захар. Ще кажете - ама то тогава и антибиотици не е имало, и развита хирургия... Да, не е имало. Факт. Но към днешна дата сме наясно, че телата ни нямат нужда от рафинирана захар, за да съществуват (а антибиотиците и хирургията са доказано вършещи работа за удължаване на живота ни). И така - в 21-ви век, около 7 века след като захарта достига Европа, вече знаем, че билирубинът, който е "виновник" за физиологичната жълтеница при бебетата, се изхвърля с изпражненията.

В 21-ви век знаем и как захарта създава зависимост - изключително подобна на хероиновата такава.

Знаем и, че е редно децата оптимално късно да контактуват с рафинирана захар (не говорим за естествената, фруктова захар, която се съдържа в плодовете). Знаем, че диабет тип 2 е широко разпространен по света, като има нации, в които е сред водещите причини за смъртност.

Водата със захар и/или глюкозата нямат научно обоснована употреба при намаляването на нивата на билирубин у новородените.

Ще добавя в коментар едно проучване, проведено в Иран (само споменавам, че към момента това се счита за държава от Третия свят) за употребата на вода със захар и други местни илачи против жълтеница у новороденото.

Може да ви е любопитно да узнаете, че водата със захар се счита за "успокоително" при колики и безпричинен плач в голяма част от съвременния свят. Отново няма научни доказателства за това. Просто митология. Когато разсъждавате в посока "аз съм предлагал/а на бебето и нищо му няма", моля, имайте предвид, че това е личен опит, а не наука. Аз, например, съм толкова прекрасна и умна, но съм отгледана с кисело мляко със захар от втората си седмица. Което ми е видяло сметката на червата и ме е превърнало в захарохолик (майка ми отчита това си поведение като грешка към момента, ама е непоправимо).

Финално: и в кърмата, и в млеката за кърмачета, има достатъчно количество нужен и полезен въглехидрат. 7.1 гр на 100 мл е съдържанието на захари в кърмата.

Сладки дни ви пожелавам! Ася


Източници:


Последни публикации

Виж всички

Comentarios


bottom of page