top of page
  • Снимка на автораassyademireva

И майките са хора!

И майката е хора!

Ще ми се да напиша нещо, което ми се налага да казвам всяка вечер, между 18.30 и 19.30 часа, когато е времето да ми се обаждате по телефона. Ще започна с малко предистория:

За да си консултант по кърмене, трябва да имаш минимум 9 месеца личен кърмачески стаж (и още много други неща, но нека се спрем на стажа). 9 месеца може да са с едно дете, може да са с две, а може и с повече. Не по 9 с всяко, а сумарно 9. Това може да е много за някои, малко за други, непосилно за трети... Всеки има своя гледна точка. Но това е време, през което със сигурност ще сте се сблъскали с поне едно от предизвикателствата на кърменето:

  • Препълнени гърди

  • Разранени зърна

  • Недостиг на кърма

  • Бебе, което повръща

  • Бебе с жълтеница, което едва може да бъде събудено

  • Кърмаческа стачка

И още, и още... Списъкът може да бъде безкраен. Когато се сблъскваме с проблеми, развиваме емпатия. Емпатията, наред със знанията, ни дава възможността да сме уверени, когато казваме (когато казвам):


Мили и чудесни момичета, И вие сте хора! Въпреки че знаете, че трябва да се доизцедите, защото така пише в схемата, която съм ви дала. Въпреки че 9-10 хранения на денонощие е това, което искате да постигнете (а към момента са 7 да речем) Въпреки че бебето трябва да излезе на разходка и да заспи, за да можете да го нахраните (когато стачкува) Въпреки че искате да намалите количеството на млякото за кърмачета и се стремите всеки път да додавате кърма... Нищо няма да се случи ако днес поспите повече и пропуснете хранене от гърда. Нищо няма да се случи ако минете 3 дни на изцеждане, защото зърната ви са болезнени и имате нужда от време да заздравеят. Нищо няма да се случи ако излезете за два часа с приятелка и оставите бебето на друг, близък човек. Нищо няма да се случи ако забавите хранене с половин час, защото се къпете, хапвате или акате (да, майките също могат да ходят до тоалетна) И под "нищо няма да се случи" имам предвид, че няма да ви замине кърменето, няма да се затрие бебето, няма да ви спре млякото... Дайте си възможност да кажете: "не мога повече!" Защото всички имаме предели. И това не ни прави лоши майки. Това ни прави нормални хора! Позволете си да се погрижите за себе си, да си поплачете, да ви е страх... Спрете да опитвате да сте силни за всички. И се обичайте! С всяко парче от пъзела на Аз-а, което ви е докарало до този момент.

Прегръщам ви! Ася

*на снимката съм аз с дъщеря ми, която е точно на 1 годинка (навръх рождения й ден). Дъщеря ми, която, при рождено тегло 3850 гр, на снимката тежи 8700 гр. (да, беше твърде далеч от утрояване на теглото) Дъщеря ми, която имаше кърмаческа стачка от 6-а седмица и до петия месец се хранеше от гърда само спейки. Дъщеря ми, която на 5 месеца разви тежък атопичен дерматит, а след това и алергия към белтъка на кравето мляко. Дъщеря ми, заради която аз станах консултант по кърмене и, когато ви кажа - това съм го живяла и знам какво ти е, не си измислям. ** все пак ако детето ви наддава като моето (извън тегловите криви), свържете се с консултант по кърмене, защото има неща, които могат да се коригират. Просто аз не ги знаех тогава.

228 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page