top of page
  • Снимка на автораassyademireva

Добавката - какво, как и колко!


Всъщност този пост е продиктуван от ежедневния сблъсък с жени, които имат кърма, но дават добавка от мляко за кърмачета, поради... милион разнообразни причини.

Този пост е продиктуван и от крайно разнородната информация, която родителите имат, относно приготвянето на мляко за кърмачета.

И така ако ви е препоръчана добавка:

🔔 "Добавка" е количество, което додаваме след кърмене. То е допълнително, следователно не е пълното хранене.

"Добавка" за новородено и бебе през първия месец, е около 30 мл. Всяко по-голямо количество се доближава до пълното хранене на бебето.

Желателно е, при незадоволително наддаване при бебето, първо да започнете да стимулирате гърдите чрез доизцеждане. Често жените успяват да доизцедят нужните милилитри за додаване и не се налага включване на мляко за кърмачета.

🔔 Мляко за кърмачета (АМ/адаптирано мляко) - приготвя се непосредствено преди храненето, по точно определена рецепта!!! Тя е една равна лъжичка от млякото към 30 мл. вода.

И Е ВАЖНО ДА СЕ СПАЗВА ТОЧНО!

Важно е, защото грамажът на прахообразното мляко е изчислен към точно 30 мл. вода. Ако е по-малко - се намалява хранителната стойност в 1 мл. Ако е повече - рискувате бебето да се запече. Истински запек, с твърди изпражнения.

Ако искате да дадете 80 мл мляко, приготвяте 90 мл вода с 3 мерителни лъжички и спирате да давате на бебето, след като изяде 80 мл.

Често ми се налага да обяснявам, че НЕ БИВА да се правят 80 мл с 2 и 1/2 лъжички, защото това изобщо не е нещо, което се случва "на око".

🔔 Трайността на млякото за кърмачета е 1 час след приготвяне.

🔔Трайността на кърмата е 4 часа при стайна температура около и над 24 градуса и 8 часа при стайна температура под 24 градуса.

🔔 Бебетата се хранят и наддават пропорционално на рожденото си тегло, а не спрямо възрастта си!!!

Ако възрастта беше определящ фактор, то вие и човек, роден на същата дата като вас, следва да изяждате идентично количество храна.

П.п.

Моля, не ме питайте колко трябва да наддава бебето ми, родено Х килограми, под този пост.

Часовете, в които вдигам телефона си, са между 18.30 и 19.30 всеки ден, без неделя.

Всеки казус е индивидуален. Има базисни истини и, както виждате, те са посочени в поста.

Прегръдки!


Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page