top of page
  • Снимка на автораassyademireva

Трябва ли ми кантар за новороденото бебе?

По-скоро да, но за кратко. Започвам от самото начало, както е редно. След раждането бебето има физиологичен спад на тегло от 5-7%, който може да достигне и до 10%, но това не е желателно. В повечето родилни отделения политиката е да се изписват наддаващи или задържали тегло бебета, но често с препоръка за дохранване. У дома обикновено жените, решили да направят всичко възможно, за да преминат само на кърма, оставят всяка мисъл за мляко за кърмачета и се впускат по своя млечен път. Често обаче това се съпровожда с лек спад в теглото на бебето или по-дълго задържане на теглото от изписване, защото:

* новородените обикновено имат жълтеница, а тя ги успива; * майките кърмят бебетата доста облечени, те се хранят кратко, заспиват и не прекарват достатъчно време на гърда, от което следва, че не поемат достатъчно мляко; * майките следват разнопосочни съвети и/или хранят по 10 минути и само на една гърда на кърмене, което със сигурност не гарантира успешен старт на кърменето.

Ако имате бебешка везна у дома, това ще ви даде възможност адекватно да проследявате наддаването на бебето. Не е нужно да го теглите всеки ден, нито на всяко хранене. Нужно е да следите теглото на 3-4 дни, в сходен час (7-8 сутринта, примерно), бебето да е само по пелена и преди хранене. Целта е бебето да върне рожденото си тегло в рамките на 10-ина дни след изписването. След това да продължи да качва пропорционално на рожденото си тегло. Съгласете се, че няма как да очакваме от бебе, родено 2700 гр да наддава като такова, тежащо 4300 гр, защото това, което се очаква е удвояване на рожденото тегло между 4-и и 6-и месец след раждането. Което в единия случай е 5400 гр, а в другия 8600 гр - стабилна разлика, нали?! Целта на тоз пост е да ви каже - не отричайте кантарите във времето, когато наддаването на бебето е най-уязвимо, а прегледите при личния лекар - недостатъчно на брой!

Успех! Търсете консултант оптимално рано!


159 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

コメント


bottom of page